hr | en

“Još uvijek nemamo službeni popis ubijenih i stradalih koji bi uključio i činjenice o okolnostima stradanja. Ovaj skup predstavlja prostor za razgovor o Inicijativi za REKOM, regionalnoj suradnji te svemu što nam je potrebno da bi se utvrdile činjenice o svim žrtvama rata jer je danas, 20 godina nakon rata očito da suđenja neće moći dati odgovore na sva pitanja” – naglasila je voditeljica Documente, Vesna Teršelič na skupu pod nazivom Regionalna suradnja – 20 godina nakon napada na Vukovar /08.-09. prosinca 2011., Hotel Lav, Vukovar/.

Gradonačelnik grada Vukovara, Željko Sabo zahvalio je Centru za ljudska prava Zagreb i Documenti – Centru za suočavanje s prošlošću na organizaciji skupa pri tom ocjenivši Inicijativu za REKOM kao dodatak vukovarskog inzistiranja na kažnjavanju svih zločina i otkrivanja istine o nestalima.

Sudionici/e rasprave iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Srbije, Makedonije i sa Kosova tijekom skupa koji je organiziran u suradnji s Gradom Vukovarom te uz podršku Mreže fondacija Otvoreno društvo govorili su o društvenim i političkim aspektima rata i poslijeratne obnove Vukovara, političkim perspektivama regionalne suradnje kao i mogućnostima institucionalizacije REKOM-a u post-jugoslavenskim zemljama.