hr

Pozivamo Vas na obilježavanje 30. godišnjice Antiratne kampanje Hrvatske (ARK) koja će se održati 3. i 4. srpnja 2021. godine.

Kada je 4. srpnja 1991. u bašti birtije Zagorka na uglu Držićeve i Proleterskih brigada (danas Vukovarske) u Zagrebu pokrenu[1]ta Antiratna kampanja, protagonisti nisu slutili da će se i tri dekade kasnije baviti neprerađenim nasljeđem, ne samo rata 1991. – 1995. već i Drugog svjetskog rata. No na žalost posljedice rata i njegova nastavka drugim sredstvima osjećamo i danas pa želimo ovu prigodu iskoristiti za osvrt na mirovni rad i razmišljanje o unaprjeđenju naše suradnje na izgradnji povjerenja u budućnosti.

Obilježavanjem 30. godina ARK-a pružit će se prilika za osvrt na dosadašnji rad ali i za međugeneracijski dijalog o (ne) prepoznatim prilikama za mirovni angažman danas. U subotu, 3. srpnja 2021. godine u Kući ljudskih prava s početkom u 11 sati održat će se razgovor o antiratnim i mirovnim inicijativama „Od otpora ratu do izgradnje povjerenja danas“ posvećen refleksiji o značaju mirovnih, zelenih i feminističkih inicijativa od osamdesetih godina prošlog stoljeća nadalje. Drugi dio aktivnosti tijekom subote, 3. srpnja, počinje u 15 sati razgovorom „Pogled generacije Mirovnih studija 2021 na generaciju ARK-a iz 1990-ih“ uz susret polaznica/ka Mirovnih studija CMS-a iz Mentorske grupe posvećene ARK-u s aktivistima/cama ARK-a i drugih mirovnih i civilnih inicijativa.

U nedjelju, 4. srpnja na platou preko puta Glavnog Kolodvora s početkom u 10 sati održat će se ,,Spomen-šetnja’’ tijekom koje će se obići značajna mjesta povezana s osnivanjem i radom Antiratne kampanje u Hrvatskoj. Šetnja će završiti druženjem u parku Ribnjak oko 12 sati.

Dodatna pitanja i prijava na spomen-šetnju mogući su na mailu: jurica.vitkovic@documenta.hr

Cijeli program nalazi se u prilogu.

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova